Master-IKT_Studenter_Undervisning_Glad

Dine valg

Usikker på hva du skal gjøre etter videregående? Her kan du lese om alle dine muligheter
Master-IKT_Studenter_Undervisning_Glad

Laget av: Andrea Gran

Er du usikker på hva du skal gjøre etter videregående? Her kan du lese om alle dine muligheter. I dag har vi ungdommer mange valgmuligheter til hva vi kan gjøre etter 13 års skolegang. Har du bare gått 12 års skolegang går man ofte ut i lærling og tar et fagbrev.

Hvis du er ferdig med 13 års skolegang er det mye forskjellig å velge mellom, enten om du vil på universitet eller høgskole med en gang eller om du ønsker et friår. Noen er så heldig og vet allerede hva de vil gjøre, er ikke du det? Husk at du har massevis av tid til å bestemme deg.

 

Universitet og høgskoler

Vet du hva du vil bli og er motivert? Da er det bare å hoppe ut i studiene.

Du kan søke deg inn på høyere utdanning hvis du har generell studiekompetanse. Det får du når du har bestått tre år på videregående skole, om du er over 23 år og/eller 5 års arbeidspraksis/utdanning. Universitetet og høgskoler tilbyr treårige bachelorprogram eller femårige masterprogram. En del av disse studiene har spesielle opptakskrav.

Det finnes mange universiteter og høgskoler rundt om i Norge med mange muligheter. Du må søke deg inn på det som passer deg og hva du vil gjøre lengere fram i tid.

Les mer om universitet og høgskole her: https://utdanning.no/tema/utdanning/universitet_og_hogskole

 

Forsvaret
Forsvaret er statens militære del av statsmakten. Forsvaret skal beskytte landet vårt slik at andre land ikke kan true og angripe oss. Forsvaret driver med overvåkning og etterretning,  internasjonalt samarbeid, suverenitet og myndighetsutøvelse og støtte til det sivile samfunnet.

Forsvaret tilbyr allmenn verneplikt. Jenter som er født i 1997 eller senere er vernepliktige på lik linje med gutter. Slik kan forsvaret velge ut de mest motiverte og beste til førstegangstjeneste. I en normal førstegangstjeneste er man soldat, menig eller visekorporal. For å finne ut om du er skikket til å komme inn i militæret etter sesjon 1 må du gjennom opptaksprøver i sesjon 2 for å kvalifisere deg videre.

I forsvaret kan du ta gratis utdanning. Du kan ta høyere utdanning, befalsskolen, spesialistutdanning, utdanning i spesialstyrkene, bli lærling eller bli profesjonell soldat.

Fordelene med å ta utdanning i forsvaret er at du slipper studielån, det gir deg gode jobbmuligheter, du får unike erfaringer og du kan bli leder i ung alder.
Les mer om forsvarets utdanningsmuligheter her: https://forsvaret.no/utdanning

 

Friår
Er du skolelei? Da passer kanskje et friår eller flere for deg. Friåret eller friårene dine kan du bruke på akkurat hva du vil. De fleste bruker friåret til å ta en pause fra skolen og tenke på hva de vil studere etterpå. Du kan også ta opp fag for å forbedre karakterene dine før du søker videre studier. Friåret ditt kan brukes på mange måter, og her er noe du kan gjøre:

Jobbår

Mange bruker friåret sitt til å jobbe. Det kan være et et fin tenkepause for å reflektere over hvem du er og hva du vil videre. Friåret kan brukes til å jobbe for å tjene penger til videre studier. Noen ønsker å prøve seg på arbeidslivet for å finne ut hva man skal bli. I arbeidslivet får du god erfaring og lærer annerledes enn på skolen.

 

Folkehøgskole
Å gå på folkehøgskole er noe som blir mer og mer populært blant ungdom. På folkehøgskole i dag har du tusenvis av linjer du kan velge i mellom. Du kan velge mellom alt fra reise-, friluft- og musikklinjer. I Norge er det 80 forskjellige folkehøgskoler og skolene ligger spredt rundt om i landet. Folkehøgskole er en eksamens- og karakterfri skole, der du bor på skolen et helt år. Et skoleår varer i 9 måneder, året starter i slutten av August og varer til midten av Mai.

Ved å gå på folkehøgskole får du muligheten til å utvikle deg som menneske og oppleve masse! Du lever rundt mennesker som liker det samme som deg og nesten alle skolene tilbyr en utenlandstur.

32 av skolene i Norge er kristne skoler og styres av ulike kristne organisasjoner, mens de andre 48 skolene styres av enten frittstående organisasjoner, fylkeskommuner eller ulike interesseorganisasjoner.

Når du har fullført et helt år på folkehøgskole får du to tilleggspoeng, som du kan bruke når du skal søke høyere utdanning. Poengene gis kun på ordinær kvote, altså ikke på førstegangsvitnemålskvoten.

Les mer om folkehøgskole her: http://www.folkehogskole.no

 

Backpacking (også kalt ryggsekkturisme)
Vil du oppleve og se verden, med har ikke så mye penger? Da passer backpacking for deg!
Backpacking har blitt svært populært blant ungdom. Det handler om å reise jorda rundt med en ryggsekk på ryggen og med et begrenset budsjett. Du velger reisen din helt selv og planlegger turen før du drar. Slik får du den billigste reisen og får reise til de plassene du vil besøke.
Det vanligste er å reise til steder med lave kostnader, så du får mest ut av turen. For at det skal bli så billig som mulig reiser man med kollektivtransport, bor på billige ungdomsherberger eller vandrerhjem og handler på supermarked. Dette kan man sjekke opp før man drar, så det er lettere å holde seg til budsjettet.

Du kan dra på backpacking med en gruppe, en venn eller du kan dra alene. Når du bor på vandrerhjem eller ungdomsherberge møter du på mange andre backpackere også. Da kan man utveksle gode råd og tips til steder man kan dra og info om billige overnattingssteder.

Les mer om backpacking her: http://www.backpacker.no

 

Frivillig arbeid
Er du litt usikker på hva du vil gjøre? Da kan kanskje frivillig arbeid være noe for deg. Frivillig arbeid er noe du gjør helt frivillig, altså så tjener ikke penger på det. Men du får en masse erfaring, som du får bruk for senere i arbeidslivet.

Det er utrolig mange organisasjoner som tilbyr frivillig arbeid i utlandet. De fleste har et opplegg du deltar på, noen opplegg kan koste en del penger mens andre kan være helt gratis. Du velger helt selv hva du vil jobbe med, om det er barn, dyr eller bevaring og miljøprosjekter.
Men du trenger ikke dra til utlandet for å hjelpe til med frivillig arbeid. Her i Norge kan du også bidra. I Norge trenger vi både leksehjelpere, flyktningguider, natteravnere og fotballtrenere. Er du interessert, så ta kontakt med organisasjoner eller frivillighetssentraler i nærheten av der du bor.

 

Les mer her om frivillig arbeid i utlandet: http://www.goxplore.no/type/frivillig-arbeid?gclid=CjwKEAjwlq24BRDMjdK7g8mD6BASJABBl8n3ky3w_yRjeAagL45VSw-BMrYaqEgn_JHPyo2zRdG9SxoCUkvw_wcB

 

Kommentarfunksjonen er stengt.