Kunsten å kunne vin

I forbindelse med Kosmorama sin visning av vinsmakerfilmen ’Somm’ ble det arrangert ordentlig vinkurs.
IMG_5684_2
Fredag 2.mai ble det holdt vinkurs på Rica Nidelven Hotell. Dette var i samarbeid med filmen Somm, en dokumentar laget av Jason Wise hvor vi blir kjent med 4 venner som prøver å ta tittelen ”Master Sommelier”.

IMG_5665
Somm er en film som tar for seg utfordringene de som velger å ta Master Sommelier eksamen må gå igjennom. Master Sommelier er den høyeste kvalifiserte vinkelneren i bransjen og er en av de vanskeligste eksamenene du kan ta i hele verden. Kun en håndfull av alle som har prøvd har klart å ta denne testen, og nå i dag er det rundt 200 med Master Sommelier tittelen.

IMG_5690_2
En Master Sommelier er så kunnskapsrik om alt som har med vin å gjøre at han i løpet av få sekunder etter å ha smakt vinen vet alt om hvor den er produsert, historien til det stedet og de forskjellige druesortene som fins der, samt jordmonnet druene er dyrket i og akkurat hvilken vin det er. Dette er bare en brøkdel av alt du må vite hvis du vil være en Master Sommelier.

IMG_5693_2
Kurset ble holdt på Rica Nidelven Hotell og ble ledet av den dyktige sommelieren Erik Hagen Strugstad, som er en av landets yngste sommelierer. Deltakerne ble tatt med på en kulinarisk opplevelse hvor de bokstavelig talt får smaken fra det som skjer i filmen. De fikk 6 glass vin, 3 hvitvin og 3 rødvin. Kort og godt fikk de vite hvordan man kan plassere en vin på kartet ut ifra duft, smak og utseende. Erik tok deltakerne med steg for steg gjennom en blindsmaking med noen av de best produserte vinene de siste årene.

IMG_5701_2
Det er utrolig hvor mye som skal tenkes på og hvor mye kunnskap en Master Sommerlier sitter med, noe som fascinerer og imponerer de aller fleste. Dette er noe som deltakerne også kjente på da de selv fikk prøve å analysere hvordan de opplevde vinene. Etter å ha sett hvor mye som skal til og hvor stor grad av forståelse og kunnskap du må ha for å bestå den vanskelige eksamenen til Master Sommerlier, får man enda mer respekt og beundring for faget.

Skrevet av Vilde Hagestande og Pernille Evjen

Kommentarfunksjonen er stengt.